V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



U pána poloninských výhľadov Media type


Magické Poloniny lákajú nielen svojimi pralesmi a divočinou, ale rozhodne aj ďalekými výhľadmi.

Čuduj sa svete, po výnimočnom Silvestri 2015 (viď tu i tu) bolo zhodou okolností počasie výbornej dohľadnosti naklonené aj o 365 dní neskôr. Zo severu k nám naprúdil studený vzduch, v ktorom sa v závere 2016-ho udržiavala tlaková výš. No a najlepšie podmienky v rámci tohto obdobia pripadli opäť práve na samý posledný deň roku 2016, ktorý sa tak stal ďalším zaujímavým dátumom z histórie diaľkových pozorovaní. Sme radi, že i k nám do redakcie dorazili zábery aj z tohto dňa.

Na najseverovýchodnejšom severovýchode SR, v pohorí Bukovské vrchy, do ktorého NP Poloniny spadá, sa nachádza celý rad potenciálne pozitívnych výhľadových vrcholov, kvôli zalesneniu územia sa však v praxi nedajú využiť všetky podľa predstáv. Jedným z tých (naj)prajnejších a asi i najvychytenejších miest je Ďurkovec. Pohľad z týchto končín sa uplynulú jeseň mihol na našom facebookovom profile , v tomto prípade sa ale už pozrieme na ucelenejšie pozorovanie.

Smerom na Ukrajinu sa v tomto článku nezameriame na tradičné Bieszczady (viď v pripojenej dokumentačnej galérii), či Poloniny Rivna a Boržava. Tie samozrejme možno z Ďurkovca hravo pozorovať tiež, najvzdialenejšie ukrajinské horizonty však tentokrát vidieť inde. Horhany sa prezentujú až po ich najvyšší kopec (použitá softvérová úprava fotografií):

 

Na opačnej strane ako prvá upúta klasická "ďalekovýchodniarska" kompozícia, ktorá vlastne ani nepotrebuje žiaden ďalší komentár... Nech ju ale máte pred sebou odkiaľkoľvek, otrepanou proste byť nemôže (použitá softvérová úprava fotografií):

 

Po najvzdialenejší bod pozorovania zájdeme opäť do našich nižších Tatier, ležiacich naľavo od tých veľhorských. Je ním severozápadná rázsocha Veľkej Vápenice s nepomenovaným vedľajším vrcholom. Ale samozrejme toho zo slovenskej zemi vidieť aj oveľa viac (použitá softvérová úprava fotografií):

 

Aj v tomto prípade platí tvrdenie, že pozorovacia lokalita ponúka jedny z najvzdialenejších vnútroštátnych výhľadov Slovenska. Z ešte o čosi väčšej vzdialenosti by malo byť vidieť masív Veľkej Vápenice napr. aj zo susednej Riabej skaly, kde je ale menej priaznivá situácia s otvorenosťou výhľadu kvôli vegetácii.

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Milan Bališin

Dátum a čas pozorovania:

sobota 31.12.2016 okolo 12:00-12:30 SEČ

Lokalita pozorovania:

Ďurkovec (Bukovské vrchy; NP Poloniny)
N49.098462 E22.428409 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Veľká Vápenica (Kráľovohoľské Tatry / Nízke Tatry) 180,1 km

Simulácie UDeuschle:

Horhany , Z (vnútrozemie SR) 

Fototechnika:

Nikon COOLPIX S8200


Niekoľko ďalších dokumentačných záberov z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii. 

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.