V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Kráľovná historička Media type


Retrospektíva dávnejších pozorovateľských časov z jedného z najospevovanejších vrcholov slovenskej zeme.

Je celkom zaslúženou kráľovnou slovenských vrchov a je veľmi vážnou adeptkou aj na kráľovnú výhľadov z nich. Kráľovu hoľu sme preto u nás, prirodzene, skôr či neskôr jednoducho navštíviť museli. A pozorovanie, ktoré si teraz ukážeme, sa k tomuto mimoriadnemu miestu bude hodiť náramne. Jeho najväčšia hodnota bude spočívať v jeho veku - odohralo sa už pred vyše 9 rokmi, a dokonca trúfame si povedať, že ide zrejme o jedno z "pionierskych" veľmi ďalekých pozorovaní v modernej histórii diaľkového pozorovania na území Slovenska.

Ako inak výnimočné boli vtedy, na rozhraní prvej a druhej januárovej dekády 2009, aj podmienky. Za studeným frontom sa dočkala svojej šance mohutná tlaková výš, ktorej centrálna časť sa postupne presúvala priamo cez karpatskú oblasť. "Najexkluzívnejší" deň pripadol napokon na 12.januára, o čom svedčia aj iné zaznamenané pozorovania (napr. toto a toto z vysokotatranských štítov).

Z Kráľovky je teoreticky možné pozorovať územie šiestich krajín a v tomto prípade uvidíme všetky okrem Rumunska. Ako prvé si ukážeme pohľady na západ a severozápad. Z týchto smerov (plus, pochopiteľne, zo severu zabarikádovaného Tatrami) sa podstatne vzdialené horizonty nečrtajú v húfoch kvôli hustej horskej "zástavbe" na strednom Slovensku. Ale predsa sa nájdu drobné výnimky, napríklad tento priezor až na Považie, hoci tentorkát nie príliš presvedčivý, medzi Kremnickými vrchmi a najzápadnejšou časťou Nízkych Tatier:

 

Aj naši bratři budú na Kráľovnej zaiste výhľadovo uspokojení. Kde domov ich? Ľaľa, až hentam v diali, vpravo od Krivánskej Malofatry:

 

Južným ďalekým výhľadom síce nijak zásadne nebráni terén, pre zmenu tam ale počas dňa číhajú iné známe nástrahy. No aj napriek nim je odhaliteľná strecha našich maďarských susedov:

 

Jednoznačne najvychytenejšie ale bežne bývajú východné kráľovohoľské azimuty. Nie je tomu inak ani teraz. Keďže, ako ste si už možno všimli, ďalším kúskom v mozaike historickosti tohto pozorovania je aj použitý fotoaparát, možno trošku viac ako obvykle sa potrápime s identifikáciou obzorov. Ale napokon úspešne (ešte jeden záber týmto smerom bez popiskov):

 

Z Kráľovej hole je už v sieti evidované a dostupné technicky kvalitnejšie pozorovanie z roku 2015 . Ako sme však videli, diaľkárske tabuľky sa z týchto končín písali už omnoho skôr a toto pozorovanie zostane historickým artefaktom aj z niektorých ďalších uhlov pohľadu. Kráľovohoľské perspektívy by sa ale určite patrilo vidieť aj v o čosi modernejšom (rozumej kvalitnejšom) prevedení, a taktiež tunajšie obzory ešte nie sú vyčerpané. Preto vôbec nepochybujeme, že sa na tento významný vrch ešte v budúcnosti neraz navrátime.

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Dominik Sabol

Dátum a čas pozorovania:

pondelok 12.01.2009 okolo 12:00-13:00 SEČ

Lokalita pozorovania:

Kráľova hoľa (Kráľovohoľské Tatry / Nízke Tatry)
N48.882813 E20.139005 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Velykyj verch (Polonina Boržava, Ukrajina) 228,0 km

Simulácie UDeuschle:

Inovec , Lysá hora , Kékes , východ 

Fototechnika:

Praktica (max. ohnisko 55 mm)


Niekoľko ďalších dokumentačných záberov z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii. 

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.