V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Výhľadová karta: Ostrôžske tokajské Media type


Podáva sa ďalší netriviálny lokálny produkt s ďalekým dosahom. Až na samý kraj vychýrenej vinárskej oblasti v Maďarskej republike.

Už sme písali o tom, že mnoho krásnych scenérií v sebe ukrývajú aj lokálne pozorovateľské počiny a určite sa s nimi na našom portáli budeme stretávať. V dnešnom článku si ukážeme ďalší takýto kúsok, po ktorý sa vyberieme do relatívne nenápadného pohoríčka Ostrôžky v Slovenskom stredohorí.

Pri Budinej sa tu nachádza pekný a súčasne ľahúčko dostupný (hneď pri hlavnej štátnej ceste) vrchol Jasenie, z ktorého sa možno okulahodiaco dívať aj do diaľok. Tou najvzdialenejšou je až južný koniec Zemplínskych vrchov - pohoria, ktoré je u našich južných susedov známe aj ako Tokajské vrchy. Na svahoch tohto pohoria, ktoré vo svojej najsevernejšej časti zasahuje aj na naše územie, tak nájdeme aj príslušnú známu vinohradnícku oblasť.

Na horizonte si teraz ukážeme výrazný vrch Kopasz-hegy, azda známejší pod "pseudonymom" Tokaji-hegy, vypínajúci sa nad mestečkom Tokaj. Výhľad z Jasenia je to naozaj úctyhodný, takmer stopäťdesiatkilometrový. A veľmi fotogenický: v popredí s pohľadne zvlnenou krajinou, ku ktorej možno navyše vo vhodnom termíne pridať vychádzajúce Slnko. Uvedená kompozícia vyzerá spolu v skutočnosti presne takto parádne:


Hoci daná maximálna vzdialenosť patrí na slovenské pomery k často dosahovaným, technicky sa pri tomto výhľade ani zďaleka nejedná o jednoduché pozorovanie. Práve naopak, najmä kvôli trajektórii tesne nad existujúcim nížinným terénom si vyžaduje nadštandardný súlad potrebných meteorologických faktorov.

Na Jasení je obzor samozrejme bohatší o mnohé ďalšie kratšie výhľady, preto určite nevynechajte výber z nich v "podčlánkovej" dokumentačnej galérii.
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Ivo Ivan

Dátum a čas pozorovania:

sobota 23.2.2019 okolo 06:30 SEČ (na svitaní)

Lokalita pozorovania:

Jasenie (Ostrôžky)

N48.4637842 E19.471026 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Kopasz-Hegy [Tokaji-hegy] (Zemplínske vrchy, Maďarsko) 146,6 km

Simulácie UDeuschle:

zobraziť 

Fototechnika:

Olympus E-M5 Mark II



Profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných podmienok bez uvažovania refrakcie

Niekoľko ďalších dokumentačných záberov z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.