V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Žalosť na ďalekú radosť zmenená Media type


Nikdy nestrácať vieru a nádej bezo zbytku platí aj v diaľkárskom kontexte. Aj z toho „najsmutnejšieho“ kopčeka sa dá uvidieť až do nekonečna“, pričom pri fantastických podmienkach.

Opäť raz sme v Bielych Karpatoch, avšak celkom poprvýkrát (a určite nie posledný) v inej lokalite než je Veľká Javorina, alebo Jelenec. Richard totiž v tomto prípade pri večernom vyjasňovaní od západu zamieril na kulmináciu bielokarpatského podcelku Žalostinská vrchovina, ktorá je pomenovaná práve podľa svojho najvyššieho vrcholu. Ľahúčko dostupný lúčny kopec aj so symbolickou rozhľadničkou poskytuje veľmi príjemné pohľady do blízkeho (kopaničiarskeho), ale tiež veľmi ďalekého okolia.

Z toho výraznejšie vzdialeného sa možno pokochať trebárs Moravsko-sliezskymi Beskydami:


Pozorovateľ však pochopiteľne na miesto činu dorazil s inými hlavnými, juhozápadnejšími úmyslami. Spomedzi tradične početných alpských cieľov na Žalostinej učite osobitne zaujme viditeľnosť poriadneho kusu pohoria Hochschwab, ležiaceho vo vzdialenosti výrazne cez 200 km. Podmienky v daný večer naozaj priali, vysoko nadpriemerná čistota ovzdušia umožnila zdarne dohliadnuť na alpské ciele už hodný čas pred zapadnutím slnka. O kvalite pozorovacej situácie rovnako svedčí skutočnosť, že v nižšej zdanlivej výške na pozadí obzorových alpských vrcholov bolo možné dostatočne dobre rozlíšiť aj niektoré (bližšie) vrchy v predhorí Álp, čo pri súmraku rozhodne nebýva pravidlom:


 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovatelia:

Richard Ježík

Dátum a čas pozorovania:

utorok 18.2.2020 medzi 17:00-17:30 SEČ (pri súmraku)

Lokalita pozorovania:

Žalostiná (Biele Karpaty), rozhľadňa
N48.8176250 E17.4274064 (zobraziť na Mapy.cz  | mapy.Hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Hochwart (Hochschwab, Rakúsko217,8 km

Simulácie UDeuschle:

Moravsko-sliezske Beskydy , Alpy 

Fototechnika:

Canon 4000D + Sigma 50-500mm


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných atmosférických podmienok


Ďalšie dokumentačné zábery z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.