V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Diaľkové planinovanie (2): Prašný vrch Media type


Druhá z dvoch kapitol s charakteristickými, krajinársky príťažlivými zásahmi z Krupinskej planiny. Týmito výhľadmi sa môže spravodlivo hrdiť obec Hrušov.

Z predchádzajúceho krupinskoplaninového pozorovacieho bodu na Opavskej hore sa Dušan plynulo a rezko presunul o niekoľko kilometrov ďalej na blízky Prašný vrch, na ktorého vrchole takisto stojí veľmi nápadná rozhľadňa. Hrušovčania, čoby obyvatelia najbližšieho sídla, tak okrem Hontianskej parády majú pri vhodnej príležitosti len na skok aj parádu výhľadovú. V porovnaní s Opavou pod trochu iným uhlom a v o čosi nižšej nadmorskej výške sa lokálne panorámy predsa len jemne zmenili, a preto sa pozrime ako.

Z najvyššieho vrchu Maďarska v pohorí Mátra sa narozdiel od Opavskej hory ukáže nielen prečnievajúci vysielač, ale aj vrcholový kus zeme ↓

   

Pocukrovaná Veľká Fatra je v diaľke neprehliadnuteľná ↓

   

Z najzápadnejšej časti Nízkych Tatier sa prezentuje rad vrcholov, neďaleko od ktorých sa ale dá zhliadnuť aj najvyšší kopec susedných Starohorských vrchov ↓

   

Lúka na Krupinskej planine pod tatranskými zubami ↓

 

A na záver malebná miestna krajina ešte raz, aj s nenápadným ďalekým dohľadom na Kráľovohoľské (Nízke) Tatry ↓

   

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Dušan Belaň

Dátum a čas pozorovania:

sobota 21.11.2020 okolo 10:30-11:00 (za dňa)

Lokalita pozorovania:

Prašný vrch (Krupinská planina), rozhľadňa
N48.1680481 E19.0929397 (zobraziť na Mapy.cz  |  mapy.Hiking.sk )

Najvzdialenejšie pozorované objekty:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Pyšný štít, Lomnický štít (Tatry > Vysoké Tatry) 140,8 km

Príslušné simulácie UDeuschle:

sever-severovýchod ,
detail na Tatry,
Mátra 

Fototechnika:

Canon EOS 70D + Canon EF 70-200mm f/4L


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných atmosférických podmienok
 

Ďalšie zábery z pozorovania, vrátane dokumentačných, nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (2)

Pavel Bendík
03.12.2020, 17:59


Dobrý deň, veľmi milo ma prekvapilo rozsiahle a podrobné diaľkové planinovanie pozorovateľa Dušana Belaňa z hrušovskej rozhľadne z Prášneho vrchu. Aj preto, že práve teraz amatérsky pripravujeme popis videného horizontu z našej rozhľadne pre tvorbu panoramatických panelov, ktoré by boli umiestnené na najvyššom poschodí rozhľadne pre návštevníkov. Zároveň chceme popísať i jednotlivé chotárne názvy lazovitej hrušovskej krajiny. Mohli by sme v tomto smere nadviazať spoluprácu? Pozdravujeme pozorovateľa DB ..... s úctou, starosta obce Hrušov.

Redakcia Na obzore [Dalibor]
03.12.2020, 22:42


Dobrý deň, pán starosta. Dušan je aj členom našej redakcie, dal som mu echo o Vašej správe a v dohľadnom čase sa Vám ozve mailom na adresu starosta@hrusov.sk, ktorú máte uvedenú na webstránke obce. Ak Vás má náhodou hľadať na inom kontakte, prosím pripíšte na akom. Pozdravujem(e)!


Načítať iný obrázok.