V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Nový rozmer miličskej predurčenosti Media type


Opäť raz sneh ako dôkaz, na základe ktorého už vieme, že výhľad zo Slovenska do Rumunska je naozaj uskutočniteľný aj za denného svetla.

Konečne, nová výhľadová sezóna 2018/2019 je pomaly, ale isto tu! A navnadíme sa do nej, ako inak, špecificky pozoruhodným pozorovaním. Ku koncu januára 2017 sa po preniknutí chladnejšieho a suchšieho vzduchu priaznivo vyčasilo práve 26-ho, krajina navyše krásne obelela z predošlého sneženia. Nášho pozorovateľa táto situácia našťastie v ničom nezaskočila - bol v pravú chvíľu pripravený vyraziť a odhodlaný dokončiť svoju naplánovanú výhľadovú túru (viď aj článok z nej na Hiking.sk ). Jeho kroky, v množstve čerstvého snehu miestami veľmi náročné, poputovali na najjužnejšiu časť Slanských vrchov na našom území, kde kopcom i výhľadom z nich panuje masív Miliča. Hoci zväčša zalesnený, vybrané miestečka na široký rozhľad sa aj tu nájdu. Konieckoncov sme sa o tom už mohli presvedčiť aj u nás, keď sme vám na našom portáli hneď medzi prvými ukázali spektakulárne panorámy zo susedného Bradla.

Ďalekoobzorové miličské radôstky začneme na skalnej vyhliadke na Malom Miliči. Aj keď je to len akási predzvesť toho najlepšieho, už odtiaľto sa odkrývajú parádne výhľady, ktorých dominujúcim smerom je šíry východ:

 

Nebude to ale len o východe! Smerujúc k vrcholu väčšieho z Miličov sa na jeho úbočí dá natrafiť aj na miestečko, z ktorého sa odkryje takýto elegantný pohľad:

 

Napokon doputujeme až na najprominentnejšiu výhľadovú zastávku. Po veľkomiličské excelentné, doslova letecké výhľady si treba zájsť od jeho ústredného vrcholu ešte kúsok juhovýchodne po štátnej hranici. Tu na vedľajšom vrchole stojí stále relatívne nová Károlyho rozhľadňa, z ktorej si priľahlé i ďaleké okolie pozriete z výšky vyše 10 metrov nad terénom. A sú to vskutku exkluzívne pohľady ponad rozhľahlé pláne severného okraja veľkodunajskej kotliny. Popis diaľav začneme od poľských Bieszczad a postupne trielime objektívom po rastúcich azimutoch:

 

Východniarska výhľadová Ukrajina je obdivovateľná z každého miesta a za každých podmienok, snehové čiapočky tamojších polonín ale dávajú horizontu predsa len vždy väčší šmrnc:

 

Fanfáry dnes tradične na koniec. Vďaka snehovej prikrývke prekročíme aj známu nepísanú hranicu výhľadovej neobyčajnosti - 200 km, a to dokonca výrazne. Vďaka nášmu lovcovi výhľadov dokonca dostalo toto prekročenie aj extra rozmer, keďže máme vari prvýkrát zdokumentované územie Rumunska za denného svetla z nášho územia. Najvyššie partie marmarošského Ivana síce trochu "plávajú" na inverznom rozhraní, no o ich identifikácii niet pochýb:

 

Ešte raz aj v záverečných riadkoch vyzdvihnime, že k tomuto pozorovaniu naozaj bezo zvyšku pasuje atribút chirurgickej presnosti vystihnutia vhodných podmienok. Len o pár hodín neskôr, do rána nasledujúceho dňa, sa už miličské pozorovacie i pozorované končiny začali utápať v inverzii, tvoriacej sa po tom, čo sa postupne "prepol" prílev vzduchu nad Slovensko na teplejší. Radostne teda môžeme skonštatovať, že máme dôkazný materiál aj z týchto len doslova niekoľkých výnimočných pozorovacích hodín. Inými smermi sa ale i na ďalší deň ráno ešte niečo skutočne veľmi vzdialené ako-tak cvaknúť dalo, osobitne zo štítov našich velhôr, odkiaľ bolo napr. uskutočnené toto pozorovanie (v tom čase bolo dokonca najvzdialenejším vykonaným z nášho územia).

Je neodškriepiteľné, že Milič a okolie sú predurčenými končinami pre pozorovanie ďalekých obzorov a tento výhľadový fotopríbeh je toho len ďalším "okolapným" dôkazom. Snáď sa teda z týchto miest čoskoro dočkáme aj ďalších krásnych úlovkov, možno i miest doposiaľ odtiaľto nezachytených. Zopár ich ešte totiž predsa len zostalo pre ďalších obzorových pokušiteľov.

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Peter Filip

Dátum a čas pozorovania:

štvrtok 26.01.2017 medzi 10:45-13:00 SEČ

Lokalita pozorovania:

Veľký Milič (Slanské vrchy)

□ vyhliadka Malý Milič: N48.5839722 E21.4679453 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

□ úbočie Veľkého Miliča: N48.5814047 E21.4594561 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

□ rozhľadňa Veľký Milič: N48.5732364 E21.4608911 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Pip Ivan (Marmarošské vrchy, Ukrajina / Rumunsko) 224,0 km

Simulácie UDeuschle:

vyhliadka Malý Milič , úbočie Veľkého Miliča , rozhľadňa Veľký Milič 

Fototechnika:

Canon EOS 700D, objektív Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 USM IS


Niekoľko ďalších dokumentačných záberov z pozorovateľovej túry nájdete v nižšie pripojenej galérii. 

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (1)

deus ex machina
21.03.2019, 19:28


Piękne,wspaniałe pozdrawiam z Polski


Načítať iný obrázok.