V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Nádej Hole zaostrená "dotupa" Media type


Z kráľovnej slovenských hôr i výhľadov už máme zaznamenané všetky štandardne prítomné ukrajinské horizonty. 

Na záberoch z dostupných pozorovaní z Kráľovej hole (toto, prípadne toto ) sa ako na potvoru neukázal jeden obzor zo susednej Ukrajiny - masív Tupého so susednou Kytycjou vo Vulkanickom chrbte, ktorý je pokračovaním Vihorlatských vrchov na území našich východných susedov, tvoriac akési predhorie podstatne známejších ukrajinských Polonín. V posledné septembrové ráno roku 2018 už ale ani tento ďaleký obzor pozorovateľskému objektívu neunikol.

Po prieniku chladného vzduchu od severozápadu v daný víkend sprvu ešte robil problémy nepríjemný čerstvý vietor, čo pri výstupe na vlastnej koži pocítil aj náš "tradičný" prispievateľ, dobývajúci vrchol tentokrát v tandeme so svojim potomkom. Len pár chvíľ pred pozorovacím prajmtajmom sa ale neposedné prúdenie ako na požiadanie ukľudnilo. Autorova, pri východe Slnka vraj pozorovacia premiéra tak aj napriek určitým ďalším neočakávaným a nevychytaným kvázinováčikovským muchám mohla dopadnúť presne tak výborne, ako dokazujú zhotovené snímky. Takže voilà, takto vyzerá prakticky dokonalá panoráma širšieho východného kráľovohoľského obzoru (verzia bez popiskov):

 

A to je on, posledný pokorený ukrajinský fragment z Kráľovky, ešte raz! Pôžitok v smere najodľahlejších zachytených končín si doprajme aj vo väčšom detaile (orez fotografie z dlhšieho ohniska):


Táto snaha nezostala otupená, ale oTupená, alias na Holi jednoducho ani v tomto prípade nemohlo byť otupno! :-) Po zásluhe teda pri sumarizovaní rozdajme ešte nejaké tie komplimenty. Ako inak, náš vychýrený fotograf opäť raz zažiaril (nenechajte si rozhodne ujsť ani úžasnú doplnkovú galériu pod článkom!), zatiaľ čo nádejný pomocník z radov budúcej generácie, 14-ročný Martin, odštartoval svoju diaľkovopozorovaciu kariéru naozaj znamenite - doteraz najvzdialenejším zaregistrovaným pozorovaním z vládkyne slovenských hôľ. Zrejme najmladšiemu slovenskému lovcovi diaľok hneď na tomto mieste osobitne poprajme veľa odhodlania a nebojácnosti k budúcim počinom :-)
V rámci zhrnutia vychytených  faktov predsa aj do tretice zopakujme, že tento výkon nám odhalil posledný doteraz nezaznamenaný, resp. nedostupný ukrajinský obzor, pozorovateľný z "KH" za štandardných atmosférických podmienok. Zároveň sa toto pozorovanie ku dňu jeho uskutočnenia zaradilo medzi päticu absolútne najvzdialenejších sprístupnených slovenských pozorovaní (poradie tu).
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovatelia:

Peter Filip a syn Martin

Dátum a čas pozorovania:

nedeľa 30.09.2018 okolo 06:00-06:30 SEČ (na svitaní)

Lokalita pozorovania:

Kráľova hoľa (Kráľovohoľské Tatry / Nízke Tatry)

N48.882813 E20.139005 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Tupyj (Vulkaničnyj hrebet, Ukrajina) 240,5 km

Simulácia UDeuschle:

zobraziť 

Fototechnika:

Canon EOS 700D + Canon 55-250 mm


Niekoľko ďalších záberov, vrátane dokumentačných fotiek z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Súvisiace články
Diskusia (1)

bladii77
07.10.2018, 20:32


Great!!


Načítať iný obrázok.