V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Bradlianske monumenty Media type


Richard sa vracia, alias pri ďalšom pokuse už mohylou ozdobené Bradlo vydalo aj svoje najvzdialenejšie výhľadové ozdoby.

Keď sme sa po bradlianskych horizontoch „preháňali“ minule, zavŕšili sme hodnotenie vtedajšieho pozorovania poznámkou, že z tohto miesta zostáva ešte pár detailov vyladiť. Jedným z tých detailov bol aj nezaznamenaný Hochschwab, ležiaci, pričom už dosť výrazne, za magickou dvestokilometrovou hranicou. Náš lovec výhľadov Richard nelenil a na svoj takmer domovský kopec sa onedlho vrátil. Úspešne.

Bližšie, pričom aj v doslovnom význame, sa teraz pozrieme na to najďalekosiahlejšie, čo pri vydarenom opakovaní Bradlo mohlo ukázať a ukázalo (v dokumentačnej galérii pod článkom si tiež môžete pozrieť aj to, v akej forme sa prezentoval aj zvyšok Álp). Ako prvý si preopakujme ötscherský majestát, ktorý sa pri minulej príležitosti nevykreslil nijak excelentne. Tentokrát, už aj s lepšou technikou, to však bolo o niečom inom, posúďte sami:


No a konečne prišiel čas aj na rovnomennú strechu Hochschwabu, alias najvzdialenejší obzor, ktorý možno z Bradla štandardne pozorovať. V jeho tvare je možné veľmi pekne a spoľahlivo rozlíšiť aj charakteristickú južnú hranu:


Monumentálne od monumentu. V spoločnosti Milana Rastislava teda Richard úspešne dokončil kvantitatívnu evidenciu miestneho alpského horizontu. Ďakujeme za vynaložené úsilie a pevné uchopenie opakovanej šance. Nakoľko pri takomto snaživom prístupe z týchto rúk ešte určite vyletí nejedna pozoruhodná diaľková fotografia, zaiste sa môžeme a budeme tešiť na autorove budúce produkty.

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Richard Ježík

Dátum a čas pozorovania:

piatok 20.9.2019 okolo 19:00 LSEČ (pri súmraku)

Lokalita pozorovania:

Bradlo (Myjavská pahorkatina), mohyla M.R.Štefánika

N48.679397 E17.563769 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Hochschwab (Hochschwab, Rakúsko) 215,0 km

Simulácie UDeuschle:

{celé Alpy }, detail na Ötscher , detail na Hochschwab 

Fototechnika:

Canon 4000D + Sigma 50-500mm



Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných podmienok bez uvažovania refrakcie


Niekoľko ďalších dokumentačných záberov z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Súvisiace články
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.