V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Vo vetre ostrihomských diaľav Media type


Územie Slovenska figurujúce tentokrát len ako tranzitná oblasť poriadne ďalekého výhľadu, ktorý má však do seba rozhodne niečo extra.

„Som Štúrovčan a najjednoduchšie to mám v Ostrihome. Pozrel som na oblačnosť a povedal som si, že dnes by to šlo.“, otvára Martin rozprávanie o lovení ďalekých obzorov, aj o tomto konkrétnom diaľkárskom výpade. Pozorovacie miestečko teda opäť raz bude ležať kúsok za našou štátnou hranicou s Maďarskom, avšak tentokrát bude mimo SR ležať aj záujmový objekt pozorovania. Pôjde teda o u nás nezačínajúci ani nekončiaci výhľad, ktorého trajektória ale „priľnavo“ pretína južný okraj Podunajska.

Najvyšším bodom v bezprostrednom kontakte s mestom Ostrihom je štyristometrový kopec Vaskapu, alebo ak chcete Železná brána. Na vrchole je turistická chata a kúsok pod ňou na skalách vyhliadková plošinka, z ktorej možno zachytiť jeden naozaj ohromne dlhý pohľad, keď sa prakticky presne na ideálnom západnom azimute zjaví táto známa silueta:


„Objektív som musel opierať o zábradlie. Celkom ním triaslo, pretože ešte dosť fúkalo, v ten deň bol na celom Slovensku bol vyhlásený 1. a 2. stupeň výstrahy pred vetrom. Vlastne fučalo celý deň, až k večeru sa to trošku ukľudnilo.“, pokračuje náš štúrovský pozorovateľ. Naozaj, 2. stupeň výstrahy bol v daný deň v platnosti aj v juhovýchodnej časti Podunajskej nížiny a vyprodukovať kvalitný záber na dlhom ohnisku v otvorenom teréne tak určite nebolo samozrejmosťou. Martin pokračuje: „Chcel som už odísť, lebo som na obzore nič nepozoroval. Prvé čo som zbadal ešte pred západom bola oná budova na fotke. Najprv som myslel, že to bude Schneeberg, ale až po zaostrení a po použití digitálneho zoomu sa dalo rozpoznať, že to je práve len budova. Tak som si povedal, že sa nič nedá robiť, aspoň si ešte pofotím západ a idem. Pes už bol vyvenčený. Predsa však ešte predtým ako som šiel zložiť veci som skúsil prejsť po horizonte s digitálnym zoomom...a vtedy som uvidel, že tam niečo trčí. Doma som to porovnal s výstupom zo simulátora UDeuschle a na moje potešenie to sedelo.“

Nielenže sedelo, ale bola z toho prvá, a to hneď výrazná autorova dvestovka a následná vytešená správa do našej redakcie. V spolupráci s Martinom sa nám podarilo získať vedomosť iba o jednom vzdialenejšom evidovanom pozorovaní z územia našich južných susedov (pravdepodobný rekordný maďarský úlovok je z mája tohto roku v podaní nikoho iného než známeho lokálneho krajinárskeho fotografa Krisztiána Ángyána s hodnotou necelých 240 km na trase Dobogókő -> Heukuppe ). Pochopiteľne však Maďarsko nie je našou doménou a potenciálne doplnenie informácie uvítame. V každom prípade, republika našich zadunajských susedov, hoci nevyniká svojím výškovým dosahom, ponúka nejednu zaujímavú lokalitu na extrémne ďaleké výhľady a okulahodiace výhľadové kompozície. A v tomto prípade sme sa o tom po nejakom čase opäť raz na vlastné oči presvedčili.

Na záver ešte pridajme poznámočku k netriviálnosti tohto výhľadu vzhľadom k jeho trajektórii, ktorá na značnom úseku prakticky splýva s existujúcim terénom Podunajskej nížiny (podľa porovnania záberu so simuláciou sa však zdá, že istú pomoc poskytla nadštandardná refrakcia, keďže pokročilejšie lámanie svetla zaregistroval pri fotení aj samotný pozorovateľ). To všetko ako už vieme v poriadnom vetre (hoci treba tiež uvážiť, že vetrisko v tomto prípade napomáhalo čistote vzduchu), takže úspešne odloviť vyše 220-kilometrový výhľad rozhodne nebola záležitosť v štýle „ľavou zadnou“ a pred fotografom tak treba určite sňať klobúk dole za uskutočnenie i za nadpriemerne vydarený výstupný materiál. Chválime, ďakujeme a už teraz sa tešíme na nasledujúce počiny.

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Martin Kápostáš

Dátum a čas pozorovania:

utorok 1.10.2019 okolo 19:00 LSEČ (pri súmraku)

Lokalita pozorovania:

Vaskapu (Vyšehradské vrchy [Visegrádi-hegység], Maďarsko),, skalná vyhliadka

N47.786376 E18.771287 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Klosterwappen (Rax-Schneeberg, Rakúsko) 221,7 km

Simulácie UDeuschle:

Schneeberg 

Fototechnika:

Canon 7D + Sigma 100-400mm



Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných atmosférických podmienok


Niekoľko ďalších dokumentačných záberov z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.