V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Popredné chvály diaľkového Maďarska Media type


Principiálne mimoslovenské (hoci len tesne) ďaleké pozorovanie, ktorému však patria len tie najvyššie prívlastky: vzdialenosťou, autorstvom a obzvlášť dvojnásobne poctivým prevedením.

V redakcii sa nám v úvode nového roka zvýšil tep, a to nielen kvôli úlovkom z výhľadovo mimoriadneho druhého januárového dňa. V mailovej schránke nám totiž pristála ešte jedna významná správa od významného odosielateľa. Meno Krisztián Ángyán je napriek skromnosti maďarskej diaľkovopozorovacej obce pojmom. Výborný fotograf (facebooková stránka jeho fotografie ), ktorého hlavné, domáce teritórium leží v hornatom kraji kúsok za slovenskými hranicami, zhruba medzi Ostrihomom a maďarskou metropolou. Naozajstnou špecialitou Krisztiána v rámci diaľkového fotenia je najmä ľahko dostupný vrchol Dobogo-kő, odkiaľ má zaznamenané nejedno parádne pozorovanie Tatier (o.i. toto , toto , alebo toto unikátne nočné ), na konte však má napr. aj vychýrenú kompozíciu Tatry+Dunaj z Budapešti .

V tomto prípade ale zostávame práve na Dobogo-kő, odkiaľ je okrem Tatier možné zachytiť ešte vzdialenejšie obzory iným známym smerom. Pozorovanie alpských kriviek však má značné úskalie, pretože podľa slov autora žiadna vyhliadka na túto stranu neexistuje, a treba sa tak nádejať na nájdenie vhodného miesta pomedzi stromy v pomerne hustom lese. Aj s touto neľahkou úlohou sa však skúsený pozorovateľ popasoval (viď aj priloženú foto v dokumentačnej galérii), vďaka čomu sa mu podarilo zaznamenať, ako obvykle, ďalšie príspevky do portfólia svojich okulahodiacich snímok. Keďže horami obdarení Rakúšania majú pomenovanú snáď každú vyčnievajúcu kopu kameňov, vďaka Krisztiánovej aparatúre a ruke si môžeme v známych masívoch Rax a Schneeberg v detaile odhaliť aj na mená mnohých menej omieľaných vrcholov a vrcholkov. A zaiste tiež nie sme úplne zvyknutí na skutočnosť, že najvzdialenejší vrch pozorovania je na fotografii umiestnený ako hneď prvý naľavo:

 

Navrch, už bez popiskov, si pridajme ešte jeden záber zacielený prevažne na schneebergskú časť výhľadu:



Naozaj poctivá robota však pri tomto pozorovaní priniesla plody nielen čo sa týka kvality záberov. Spravodlivým bonusom je aj fakt, že by sa mohlo/malo jednať o pravdepodobný maďarský diaľkový rekord. Ani napriek vynaloženej snahe sa nám do tejto chvíle nepodarilo získať žiadnu vedomosť o akomkoľvek vzdialenejšom zaznamenanom pozorovaní z územia republiky našich južných susedov.

Veríme, že ste si popredný skutok maďarského diaľkového pozorovania vychutnali. Niet totiž ani najmenších pochýb o jeho zaslúženosti a my sme pochopiteľne veľmi radi, že ste si o ňom mohli prečítať o čosi viac práve na našom portáli. Köszönjük, Krisztián!
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Krisztián Ángyán

Dátum a čas pozorovania:

piatok 10.5.2019 pri súmraku

Lokalita pozorovania:

Dobogó-kő (Vyšehradské vrchy [Visegrádi-hegység]), Maďarsko)

47.7220208N 18.8851828E (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Heukuppe (Rax-Schneeberg > Rax, Rakúsko239,6 km

Simulácie UDeuschle:

Alpy (Rax-Schneeberg) 

Fototechnika:

Nikon D750+ Sigma 120-300@2.8 + 2x TC (600mm)


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných atmosférických podmienok (štandardná refrakcia)

 

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Súvisiace články
Diskusia (1)

Milan B.
08.01.2020, 15:55


Gratulácia autorovi! Gratulálunk a szerzőnek! :)


Načítať iný obrázok.