V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Refrakčná cena útechy na Roháčke Media type


Táto východniarska story v sebe prináša prekvapivo „znepokojeného“ pozorovateľa, ktorého však aspoň nejaká radosť z úlovku predsa len postretla v podobe zriedka sa vyskytujúceho pohľadu :)

Hoci jednoznačne najlepšie podmienky na ďaleké pozorovania patrili 2.1.2020 lokalitám zo západnej polovice Slovenska (pozri tiež súvisiace články), predsa sa niečo zaujímavé urodilo aj východnejšie. Konkrétne v tejto chvíli sa vďaka Peťovi pomyselne vypravíme na najvyšší vrch „skromnejšie existujúceho“, aj vo výhľadovom ohľade, pohoria Čierna hora. Pohľady do diaľok z inak zalesnených najvyšších partií Roháčky ponúka dostupná vyhliadka.

Svoju roháčkovskú víziu v dnešných riadkoch prednostne nasmerujeme v ústrety západu. Tu si na horizonte zaraz určite všimneme najmä „Kráľovnú“. A vôbec, celkovo v tomto výhľade prevažujú mnohé ďalšie časti Nízkych Tatier, či už v kráľovohoľskej, alebo ďumbierskej časti:

 

Z predchádzajúcej fotografie sa ale ešte detailnejšie pozrime na sektor „za“ Kozím kameňom s Chočskými vrchmi. Pričom kde sa vzali tu sa vzali, netypicky sa objavili aj viaceré zasnežené vrchárske stálice z Krivánskej Malej Fatry. Tieto za bežných pomienok z Roháčky neuvidíte, ich zhliadnutiu musí dopomôcť nadmerná refrakcia. A tá, ako vieme, v príslušný deň fungovala poriadne aj za denného svetla (hodnoty refrakciou podmieneného výškového zisku dobre korešpondujú s pozorovaním z malokarpatskej Kukly):

 

Je dobre známe, že pohľady na štandardne neuviditeľné ďaleké objekty za pomoci refrakcie sa pri situáciách inverzného typu, a teda predovšetkým v najchladnejšej časti roka, vyskytujú. Uvidieť v diaľke na obzore objekt, ktorý bežne pozorovať nemožno, je bezpochyby vždy veľmi cenným artefaktom, a preto sú pozorovania s „refrakčnými bonusmi“ (či už je to zdvihnutie obzoru ako v tomto prípade, alebo až fatamorgána/zrkadlenie) rozhodne želané aj v našej redakcii.

Preto by nadštandardnou refrakciou odhalené ďaleké úlovky-prídavky mali hriať pri srdci aj inak nie úplne spokojného autora :) „Konečne po dlhom čase prišiel aj k nám celodenný výhľadový deň. Ale zo severu sa sem nahrnie hustá výšková oblačnosť, ktorá odfiltruje 70 % slnečného svetla a krajina vyzerá sivo, depresívne, v podstate ako keď je zamračené... Pre mňa boli podmienky nevyhovujúce, všetko príliš sivé, málo kontrastné, žiadne farby. Avšak vzduch bol hore priezračný, krásne ďaleké výhľady. Najmä na západ to bola kvalita, celá krajina do posledného kopca jasne viditeľná, len to svetlo... Cvaknúť fragmenty Malej Fatry som z Roháčky nečakal, sú tam všade stromy a ani simulátor nič nenaznačoval. Musela sa činiť refrakcia a pomohlo aj to, že na MF predsa len svietilo Slnko výrazne viac, takže vrcholky dosť žiarili, čo vidno pri porovnaní s bližším, no "pohasnutým" Veľkým Chočom.“, zreprodukoval svoj príbeh náš pozorovateľ.
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Peter Filip

Dátum a čas pozorovania:

štvrtok 2.1.2020 okolo 13:30 (za dňa)

Lokalita pozorovania:

Roháčka (Čierna hora), skalná vyhliadka

48.9251817N 21.0097808E (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Malý Kriváň (Malá Fatra > Krivánska Fatra) 149,7 km

Simulácie UDeuschle:

západ , (+80 m) Malá Fatra 

Fototechnika:

Canon EOS 700D + Canon 55-250mm


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za nadštandardných atmosférických podmienok
(použitý koef. refrakcie 0.18)

 

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.