V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Extratatranské odhalenia: epizóda Inovec Media type


Nadštandardná refrakcia sa činí naďalej, odkrývajúc nové bonusové obzorové krivky, umiestnené v diali. Dobrý lovec v tejto konštelácii znovu neváhal a jeho obraz nesporne podráždi naše cítenie pre výhľady.

Nebolo to dávno, čo sme sa na Inovci zastavili za prelomovým miestnym výhľadovým počinom, a sme znovu späť na mieste, presnejšie veži činu. Považskoinovecká výšková kulminácia totiž o necelé dva týždne, keď opäť zaúradovala známa pani refrakcia, vydala niečo extra aj v doslovnom zmysle slova.

Inovecký výhľad na naše najvyššie horstvo je za normálnych podmienok obmedzený len na národný symbol Kriváň, Jozefovi sa však s refrakčnou pomocou opäť raz (predtým na Veľkej Javorine) podarilo uloviť na severovýchode omnoho viac, než je obvyklé. Na svitaní sa nad inverzným rozhraním, navyše prizdobeným aj vždy okulahodiacou oblačnosťou, o.i. objavili dokonca masívy Vysokej, či samého najvyššieho štítu Slovenska. Tatranské tvary na horizonte boli pri pozorovaní prevažne „rozmyté“ zrkadlením, nektoré si však svoje proporcie rozpoznateľne zachovali, ako napr. práve Gerlach so svojim dobre rozlíšiteľným charakteristickým „zárezom“:

 

Na neskorších záberoch na rovnaké objekty, obzvlášť po východe Slnka, si už môžeme všimnúť pozvoľné slabnutie refrakcie, a tak boli tatranské končiare na(d) obzor „vytiahnuté“ čoraz menej, vracajúc sa v optike na svoje pôvodné miesta:





Tento článok sme síce primárne postavili „len“ na tom najcennejšom pozorovanom - bonusových Vysokých Tatrách, v dokumentačnej galérii pod článkom si ale určite nenechajte ujsť aj mnohé ďalšie krásne zábery na severovýchodný obzor, o ktoré sa s nami Jozef podelil. A hoci v neľahkých veterných podmienkach, podarilo sa mu na inoveckej „výhľadni“ navyše stvoriť aj podmanivé časozberné video:


 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Jozef Dovičin

Dátum a čas pozorovania:

streda 15.1.2020 okolo 8:00 (na svitaní)

Lokalita pozorovania:

Inovec (Považský Inovec), vyhliadková veža

48.7748817N 18.0416497E (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Kotlový štít (Tatry > Východné Tatry > Vysoké Tatry) 158,8 km

Simulácie UDeuschle:

(+55 m) Vysoké Tatry 

Fototechnika:

Canon EOS 600D + 70-300mm


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat
za nadštandardných atmosférických podmienok (použitý koef. refrakcie 0.18)


Ďalšie dokumentačné zábery z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.