V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Alpy Žihľavníkom popálené Media type


V jeden krásny teplý deň sa ustavičný lovec opäť raz nepokojne ošíval. Hlavným symptómom novej slovenskej diaľkovej „premiérovky“ boli napokon páliace ruky.

12. marca 2020 sa dvadsaťstupňovými teplotami zasiahnuté Slovensko nachádzalo v teplom sektore tlakovej níže , ktorý občas znamená vhodnú chvíľu na diaľkové pozorovanie.

V Strážovských vrchoch nie je k dispozícii veľa miest s priezorom na Alpy, nachádzajúce sa značne cez 200 km ďaleko. Možno aj preto pozorovateľom chvíľu trvalo, kým na toto vcelku rozľahlé pohorie obrátili svoju pozornosť. Napokon odtiaľto premiérová alpská lastovička vyletela zo Žihľavníka v masíve známejšieho susedného vrcholu Baske.

Žihľavnícky pohľad na Alpy je nutné hľadať v medzistromovej medzierke, s čím však, ako vieme, všadebol Richard nemá najmenší problém. Odmena za trochu obmedzovania sa dostavila aj tentokrát a vyzerala takto - za Malými Karpatmi sa vrcholový hrebienok najštandardnejšieho alpského cieľu zjavil tak ako sa mal:


 

Prvé zaznamenanie Álp zo Strážovských vrchov je teda taktiež za nami, presnejšie za našim neúnavným atakovateľom horizontov. Portfólio veľmi ďalekých obzorov je v tomto prípade síce najskromnejšie možné, zaiste ale nevynechajte o to bohatšiu dokumentačnú galériu z pozorovania pod článkom, kde sa môžete nasýtiť pohľadmi na mnohé bližšie ležiace objekty.
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Richard Ježík

Dátum a čas pozorovania:

štvrtok 12.3.2020 okolo 18:00 SEČ (pri súmraku)

Lokalita pozorovania:

Žihľavník (Strážovské vrchy)
N48.8838518 E18.2488093 (zobraziť na Mapy.cz  | mapy.Hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Klosterwappen (Rax-Schneeberg > Schneeberg, Rakúsko219,3 km

Simulácie UDeuschle:

Schneeberg 

Fototechnika:

Canon 4000D + Sigma 50-500mm


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných atmosférických podmienok


Ďalšie dokumentačné zábery z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.