V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Výhľadovo, fajnovo, Semerovo Media type


Ďalšia dávka výhľadovej lokálnosti prináša veľké mestá v centrálnej časti Podunajskej nížiny „nastajlované“ pod vrchmi, ktorých meno má cveng. A k tomu mnohé ďalšie drobnosti, na ktoré sa v podaní schopného „cvakača“ pozerá nemenej príjemne.

„Diaľkovopohľadové“ príležitosti nás dnes nas(e)merovali na Podunajskú nížinu za charakteristickými miestnymi počinmi z neošúchaných zákutí. V minulosti nám Dušan v okolí ukázal už nejeden z nich (tento, či tento) a teraz z jeho ruky svoje možnosti diaľkových pohľadov uzrie aj ďalšia obec - Semerovo. Z pahorkovitého terénu v časti chotára zvanej Surovina sú k dispozícii naozaj zaujímavé kúsky a čudesné kompozície.

Dnešná prezentácia bude zložená z dvoch individuálnych pozorovaní z jednoduchého dôvodu - pozorovateľovi sa všetky želané ciele podarilo uspokojivo odckavať až nadvakrát. Prvá časť pripadla na minuloročný MDŽ (zhodou okolností, Dušan bol počas ženského sviatku v akcii aj tento rok), zatiaľ čo dokončenie sa konalo pred pár dňami tesne po mimoriadnom teplotnom skoku smerom nadol.

Na nížinnú lokalitu vskutku bohaté spektrum úlovkov začíname na bakonskom juhu:


Ďalej budeme pokračovať pri rastúcom azimute, takže hneď druhý záber v poradí nám prináša najďalekejší cieľ až v Alpách. Tradičná schneebergská kontúra v kompletne podrobnom popise jednotlivých vrcholov masívu, ale už menej tradične z polovice mája, kedy už je pravdepodobnosť jej odlovenia predsa len znížená. K tomu sa pridávajú Nové Zámky, ktoré by ste veru pod Alpami asi veľmi nečakali:


Na dohľad je tiež bratislavský koniec, resp. v tomto prípade skôr začiatok Malých Karpát:


A takto to vyzerá skôr na opačnom malokarpatskom konci, obsahujúcom aj najvyšší vrchol pohoria:


Hneď na štvorici rôznorodých obrázkov sa pozrime na ďalšiu okulahodiacu fotoštylistiku zo Semerova - Nitru, vrátane vnútornej časti mesta s hradom či výrazným kostolom sv. Ladislava, učupenú pod Bielymi Karpatami:


 

Za Nitrou nás bystré oči dovedú poza Tribeč až na Považský Inovec:


A cieľovou rovinkou budú pre dnešok kúsočky najvyšších častí pohoria Vtáčnik rovno za tým druhým Inovcom - Pohronským:


Tvrdite, že ešte stále ste neprišli na chuť skromným lokálnym výhľadíkom? Tie v sebe skutočnosti vedia ponúknuť nie jedno poriadne „výhľadisko“. A napríklad takí Semerovčania sú v tomto ohľade naozaj šťastnými zákazníkmi - stačí im iba párminutová prechádzka k surovinskej vodárničke v správny čas správneho dňa a môžu dohliadnuť do Maďarska, Česka i Rakúska.
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Dušan Belaň

Dátumy a čas pozorovaní:

piatok 8.3.2019 medzi 17:00 a 18:00 SEČ (za dňa a pri súmraku)
utorok 12.5.2020 okolo 20:00-20:45 LSEČ (pri súmraku)

Lokalita pozorovaní:

Semerovo, Surovina, nepomenovaný pahorok - kóta 194 m n. m. (Podunajská pahorkatina > Hronská pahorkatina), vodárnička
N48.0065481 E18.3321514 (zobraziť na Mapy.cz  | mapy.Hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Klosterwappen (Rax-Schneeberg > Schneeberg, Rakúsko190,4 km

Simulácie UDeuschle:

Koris-hegy (detail) , západ-sever (Alpy až Pohronský Inovec) 

Fototechnika:

Canon EOS 70D + Carl Zeiss Sonnar 200mm F2.8 MC, Pentacom 500mm


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných atmosférických podmienok
 

Ďalšie dokumentačné zábery z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.