V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Na neúplnom love jeleneckých trofejí Media type


Tento výstrel zasiahol na najďalekejšej bielokarpatskej výhľadovej poľovačke „iba“ druhý najžiadanejší cieľ. V žiadnom zmysle však nepretrváva ani len najmenší dôvod hádzať do žita fotoaparatúru, ani priaznivecký zrak.

Netrvalo to dlho a sme opäť v Bielych Karpatoch, tentokrát však nebudeme obdivovať výhľady z Veľkej Javoriny (ako boli tieto a tieto), ale odskočíme si po hrebeni do blízkeho susedstva. Onedlho dorazíme na vrch Jelenec, na vrchole ktorého stojí bývala vojenská veža, ako stvorená pre ďaleké výhľadové pokušenia (zaraz však upozorňujeme, že je prístupná len na vlastné riziko!). V porovnaní so susednou Javorinou z tohto miesta možno ešte o čosi vylepšiť bielokarpatskú ultrakilometráž alpským smerom.

Pri tomto love diaľok sa to nepodarilo úplne uspokojivo, pretože značnú časť Álp na horizonte pohltila pri tomto súmraku vzdorovitá oblačnosť (o čom sme sa presvedčili naposledy v súbežne uskutočnenom pozorovaní z hradu Branč). Medzi nepozorovanými zostal i fragment pohoria Hochschwab, úplne najvzdialenejší objekt dosiahnuteľný z Jelenca za štandardných podmienok. Vďaka Richardovi sa v každom prípade pozrieme aspoň na zvyšný priestor na veľmi vzdialenom juhozápadnom obzore, ktorý oblaky nezakrývali, pričom aj v ňom sa nachádzajú extrémne diaľky: „Číhal som celý čas prioritne na Ebenstein, ak by aspoň na chviľu z tých oblakov vyšiel. Snáď ho dostanem inokedy. Každopádne som si však vylepšil osobný diaľkový rekord, takže som relatívne spokojný.“, zhodnotil tento výhľadový lov, podľa vlastných slov jeho v poradí tretí na jeleneckej veži. S nádejou na budúcu kompletizáciu sa už ale konečne pozrime na aspoň čiastočne zozbierané alpské ovocie z tohto pozorovania. Najväčšie vzdialenosti Ybbstalských Álp okolo impozantného Ötscheru sa rozhodne hodí priblížiť si na samostatný záber.

 


 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Richard Ježík

Dátum a čas pozorovania:

pondelok 4.11.2019 okolo 16:30 (pri súmraku)

Lokalita pozorovania:

Jelenec (Biele Karpaty), býv. vojenská veža
48.860513N 17.702976E
 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Dürrenstein (Ybbstalské Alpy, Rakúsko) 229,6 km

Simulácie UDeuschle:

celé Alpy , detail na Ybsstalské Alpy 

Fototechnika:

Canon 4000D + 18-55mm, Sigma 50-500mm



Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných atmosférických podmienok


Niekoľko ďalších dokumentačných záberov z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.